Saturday, 6 October 2018

Festivalul Internațional de Poezie Eminescu-NjegosPoezia nu are frontiere. Între 25 și 30 septembrie a avut loc la Podgorica, în Muntenegru, Festivalul Internațional de Poezie Eminescu-Njegos. Un eveniment deosebit, care a adunat 15 poeți din peste 10 țări. Astfel Podgorica a devenit capitala poeziei mondiale, orașul fiind un adevărat centru de promovare al culturii.

Festivalul Internațional de Poezie Eminescu-Njegos, aflat la prima ediție, a fost un adevărat succes, demonstrând că poezia este cea care unește inimile tuturor.
Muntenegru este raiul pe pământ, iar cu ajutorul acestui festival a devenit paradisul poeziei internaționale.
Aleksandar Bogdanovic, Ministrul Culturii

Deschiderea a avut loc pe 25 septembrie la Muzeul Podgoriței, poeții fiind întâmpinați de președintele Academiei de Științe și Arte din Muntenegru, marele poet domnul Sreten Perovic, președintele Academiei Internaționale Mihai Eminescu din România, domnul profesor Ion Deaconescu, primarul Podgoriței, domnul Ivan Vukovic și ministrul Culturii, domnul Aleksandar Bogdanovic.


În cadrul festivalului, au avut loc și importante vizite oficiale cu: președintele Muntenegrului, Milo Đukanović, președintele Parlamentului, Primarul Podgoriței, Ministrul Culturii și alți primari din orașele vizitate.


În cadrul întâlnirii, președintele Academiei Internaționale Mihai Eminescu, domnul profesor Ion Deaconescu i-a acordat președintelui Muntenegrului, Milo Đukanović, Medalia de Aur pentru meritele sale în restaurarea independenței țării, promovarea libertății creative și sprijinirea culturii și a artei. Președintele Muntenegrului a mulțumit și a salutat inițiativa organizării unui festival de așa anvergură, promovând astfel cultura și valorile Muntenegrului.

Muntenegru este un adevărat paradis! În ultimele 3 zile ale festivalului, poeții au putut să viziteze mai multe orașe: Cetinjie, fosta capitală, Ulcinj, Bar, Tivat și Kotor.


Primul recital de poezie a fost organizat la Cetinjie, la Ministerul de Cultură, poeții fiind impresionați de interepretarea magistrală a propriilor poezii în muntenegreană de către talentata și minunata actriță Ivona Čović.
Poezia este cea care unește inimile tuturor. Și atunci când aduci poezia pe malul mării, iar muntele te privește, tăiându-ți respirația cu frumusețea sa, se naște o nouă eră. La Ulcinj, marea și muntele îți dezvăluie secretele poetului: frumusețea cuvintelor nu poate fi exprimată altfel decât prin poezie. În acest loc magic, poeții au avut parte de cel de-al doilea recital. Publicul a fost încântat de frumusețea poeziilor, de magia cuvintelor și de arta poetului de a opri timpul.La Tivat, poezia s-a împletit cu frumusețea mării, portului și a iahturilor. Având mereu un public numeros, poeții și-au recitat poeziile într-un cadru deosebit, fiind aplaudați și susținuți mereu.
Cele cinci zile de festival au fost de neuitat, organizatorii au dovedit că sunt profesioniști și adevărați promotori ai poeziei. Și atunci când se pune pasiune și dragoste pentru cultură, Festivalul Internațional de Poezie Eminescu-Njegos devine un succes garantat, menit să devină un important eveniment cultural mondial.
Festivalul Internațional de Poezie Eminescu-Njegos a fost realizat împreună cu Academia Internațională Mihai Eminescu din Craiova, România, aceasta având deja o experiență de 6 ani în organizarea unor evenimente de poezie de succes recunoscute în toată lumea.Festivalul a fost dedicat marelui poet Sreten Perovic.
Mulțumiri Primăriei Podgoriței, Secretariatului pentru Cultură și Sport și în special domnului Sreten Perovic și doamnei Nela Savkovic pentru că au făcut posibil ca acest festival să aibă loc și să devină un important eveniment de poezie în întreaga lume!
No comments:

Post a Comment

Brânzeturi cum se...cuVin: Crama La Salina și Delaco

Deși vremea nu a ținut noi, uite că am trecut și peste ninsoare numai să ajungem să degustăm vinurile Cramei La Salina în cadrul unui alt...