Skip to main content

Un Colocviu la Moscova


O simplă seară de joi s-a transformat într-una de excepție. A avut loc evenimentul Brânzeturi cum se...cuVin, organziat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro, unde vinurile nobile de la Casa de vinuri Cotnari și-au dat întâlnire cu brânzeturile vine de la Delaco într-un restaurant minunat, Excelsior.

Cele șase vinuri au fost povestite de George Malutan, oenologul Casei de Vinuri Cotnari, reușind să ne introducă în lumea de basm a vinurilor. Din cele șase vinuri degustate, împerecherea mea preferată a fost între Colocviu la Moscova - alb sec - Grasa de Cotnari și Brie au Bleu.
De la oenologul George Malutan am aflat că acest vin este vinificat în sec, păstrându-și astfel tradiția și tipicitatea soiului. Mă mai întâlnisem cu vinurile de la Casa de vinuri Cotnari, dar pe acesta nu-l mai încercasem. M-am întrebat de ce se numește Colocviu la Moscova? Apoi am înțeles în momentul în care l-am gustat. Vinul, de o complexitate aromatică rară, m-a purtat cu gândul la muzica lui Tchaykovsky, unde cantata „Moscova” răsună cu fascinație în măreața capitală rusească. Un vin tânăr, de o culoare galben pai cu ușoare inflexiuni verzui este completat de aroma sa de miere de pădure, agrișe bine coapte și pepene galben, rezonând cu bogăția Moscovei. Spunea cineva că vinul este cultură. Iar vinul Colocviu la Moscova rezonează cu tot ce înseamnă cultură rusească, reușind prin gustul său plin, rotund să catifeleze simțurile. Vinul, prin aromele sale, te îndeamnă să pătrunzi într-o lume de poveste și să te lași purtat de muzica clasicilor Tchaykovsky, Shostakovich, Prokofiev, Rimsky... Iar această fascinantă lume a lui Dostoievski și Tolstoi, îți trezește setea de cunoaștere și pasiune pentru viață. Pe eticheta vinului, stă maiestuos celebra catedrala Sf Vasile din Piața Roșie, reușind să insufle încă o dată pasiunea pentru artă.

Acest vin s-a împletit minunat cu Brie au Bleu, o brânză cu mucegai albastru care s-a evidențiat prin textura sa mătăsoasă, gust ușor sărat și aromă blândă, fructată. Brânza completează povestea vinului, îndemnându-ne să îi descoperim cultura și să ne lăsăm purtați de unicitatea sa.


A fost o seară minunată. Am petrecut-o alături de oameni frumoși, bucurându-ne de frumusețea vinului și a brânzei.
Să gustăm viața ca pe un vin bun!
Vinul Colocviu la Moscova este pasiune, brânza Brie au Bleu o inocență. Iar împerecherea celor două nu poate fi decât o poveste.
Photo credit: Kinga Dinnyes și Daniel Botea

Comments

Popular posts from this blog

Câștigă o invitație de două persoane la piesa de teatru „Cum am mâncat un câine”

„Cum am mâncat un câine” scrisă de Evgenii Griskovet și tradusă de Bogdan Budeș, prezintă viața plină de întrebări a unui marinar rus. Piesa de teatru este în regia lui Laurențiu Tudor, și este realizată de FollowSpot - Companie Independentă de Teatru, iar actorul Radu Tudor dă viața marinarului, reușind cu succes să ne introducă într-o lume total diferită, oscilând între disciplină și haos. 

Epoca Steak House and Wine Bar - excelență și poezie

Epoca Steak House and Wine Bar este restaurantul unde descoperi la fiecare pas eleganța, frumusețea și cultura. Mâncarea preparată cu grijă și pasiune îl cucerește și pe cel mai aspru critic, demonstrând că Epoca este mai mult decât un simplu restaurant. Aș putea spune că este un loc de poveste.