Skip to main content

Brânzeturi cum se...cuVin: Delaco și Budureasca


La limita dintre vară și toamnă, am descoperit pasiunea vinurilor de la Budureasca. Cum s-a întâmplat? Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro au organizat evenimentul Brânzeturi cum se...cuVin, împletind vinurile de la Budureasca cu brânzeturile fine de la Delaco. Marmara ne-a găzduit în crama sa, reușind să completeze perfect tabloul evenimentului.
Seara a debutat cu o ușoară nostalgie. Era ultima seară de vară. Și nu puteam să o sărbătorim mai bine. Plus că mai era un motiv de sărbătoare pentru mine. Sosea toamna, anotimpul meu preferat. Am degustat patru vinuri împreună cu patru brânzeturi, dar împerecherea mea preferată a fost:
· Fume sec –Emmentaler, struguri albi


Cred că această împerechere a reprezentat cel mai bine momentul în care mă aflam, între vară și iarnă. Vinul Fume sec, un cupaj alb între Chardonnay, Sauvignon Blanc și Pinot Gris, de o culoare galben pai, m-a dus cu gândul la vară. Poate și aromele sale de piersici și caise coapte m-au făcut să îmi aduc aminte de momentele frumoase pe care le-am petrecut în decursul acestui anotimp. Iar notele sale fine de stejar afumat mi-au amintit de serile lungi la munte petrecute cu oameni dragi sufletului meu când noaptea ne prindea stând pe iarbă, admirând cerul plin de stele. Fume sec de la Budureasca se împletește perfect cu această atmosferă, iar conținutul său de alcool 13% potrivindu-se perfect cu atmosfera de vară la munte. Emmentaler este brânza mea preferată. Nu știu dacă desenele copilăriei m-au influențat, dar pot spune sigur că acum ca adult nu îmi lipsește din casă. Recunosc că de multe ori o privesc cu nostalgie, aducându-mi aminte de inocența copilului de altă dată. Cu al său gust dulceag, ușor acid și aromă fructată, Emmentaler te surprinde prin textura sa fermă cu găuri mari și te îndeamnă la povești. Să le creezi sau să ți le amintești.
Dacă vinul Fume sec de la Budureasca m-a făcut să îl asociez cu vara, brânza Emmentaler de la Delaco mi-a adus aminte de toamnă, acest anotimp reprezentând momentul când școala începe, soarele devine mai blând, iar frunzele se pictează în galben și arămiu. Dar împerecherea dintre cele două rămâne o poveste
Vara s-a încheiat cu aroma vinurilor de la Budureasca în minte.
Toamna a început. Să închinăm un pahar de vin în cinstea ei! 
Photos: Kinga Dinnyes & Daniel Botea

Comments

Popular posts from this blog

Un Colocviu la Moscova

O simplă seară de joi s-a transformat într-una de excepție. A avut loc evenimentul Brânzeturi cum se...cuVin, organziat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro, unde vinurile nobile de la Casa de vinuri Cotnari și-au dat întâlnire cu brânzeturile vine de la Delaco într-un restaurant minunat, Excelsior.

Epoca Steak House and Wine Bar - excelență și poezie

Epoca Steak House and Wine Bar este restaurantul unde descoperi la fiecare pas eleganța, frumusețea și cultura. Mâncarea preparată cu grijă și pasiune îl cucerește și pe cel mai aspru critic, demonstrând că Epoca este mai mult decât un simplu restaurant. Aș putea spune că este un loc de poveste.

Câștigă o invitație de două persoane la piesa de teatru „Cum am mâncat un câine”

„Cum am mâncat un câine” scrisă de Evgenii Griskovet și tradusă de Bogdan Budeș, prezintă viața plină de întrebări a unui marinar rus. Piesa de teatru este în regia lui Laurențiu Tudor, și este realizată de FollowSpot - Companie Independentă de Teatru, iar actorul Radu Tudor dă viața marinarului, reușind cu succes să ne introducă într-o lume total diferită, oscilând între disciplină și haos.