Skip to main content

Proiectul „Craiova- Cetatea Tinerilor, nu a Banillor” vine în ajutorul tinerilor


„Asociatia Femei cu Perspectiva din Romania” a implementat un proiect mai mult decât interesant: „Craiova- Cetatea Tinerilor, nu a Banilor”. Proiectul are la bază instruirea tinerilor să folosească într-un mod eficient legea nr.544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. Programul este dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Știm cu toții că tinerii nu sunt prea mult luați în serios. Iar motivele sunt diverse: nu au experiență, nu cunosc legile, sunt nemotivați, dezinteresați de problemele sociale, politice, etc. Greșit!  Sunt din ce în ce mai mulți tineri care își doresc să se implice în societate și doresc ca vocea lor să fie auzită. Pentru a înțelege mai bine cum decurge societatea în care trăiesc, aceștia au nevoie de informații de interes public de la instituții pe care le pot obține dacă apelează la legea nr 544/2001. Este bine de știut că oricare din noi avem dreptul să solicităm aceste informații, iar autoritățile au obligativitatea de a ni le pune la dispoziție. Însă tinerii nu știu cum să se folosească de legea 544, iar acest proiect vine în ajutorul lor. 
Proiectul se derulează în perioada 1 Aprilie- 30 Septembrie în Craiova unde 30 de tinerii sunt instruiți pentru a solicita informații de interes public. Astfel în cadrul acestui proiect, se analizează:

- Legea nr.544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.663 din 23 octombrie 2001;
- Normele metodologice de aplicare a Legii nr.544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.123 din 7 februarie 2002;
- Legea nr. 52 din 2003 privind transparența decizională în administrația publică, publicată în Monitorul Oficial nr. 70 din 3 februarie 2003.

Consider că tinerii au șansa prin acest proiect să înțeleagă că au dreptul de a cere informațiile publice dorite din partea autorităților. Transparența este cheia. 
Pentru a afla mai multe informații vă invit să intrați pe pagina de facebook a proiectului .
Am participat la conferința de deschidere împreună cu bloggerii și am descoperit tineri interesați de societate și pregătiți să învețe. Mă surprinde într-un mod plăcut faptul că aceștia caută să se informeze despre cum se cheltuiesc banii publici, înțelegând că este dreptul lor să apeleze la Legea Transparenței.


Comments

Popular posts from this blog

Un Colocviu la Moscova

O simplă seară de joi s-a transformat într-una de excepție. A avut loc evenimentul Brânzeturi cum se...cuVin, organziat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro, unde vinurile nobile de la Casa de vinuri Cotnari și-au dat întâlnire cu brânzeturile vine de la Delaco într-un restaurant minunat, Excelsior.

Câștigă o invitație de două persoane la piesa de teatru „Cum am mâncat un câine”

„Cum am mâncat un câine” scrisă de Evgenii Griskovet și tradusă de Bogdan Budeș, prezintă viața plină de întrebări a unui marinar rus. Piesa de teatru este în regia lui Laurențiu Tudor, și este realizată de FollowSpot - Companie Independentă de Teatru, iar actorul Radu Tudor dă viața marinarului, reușind cu succes să ne introducă într-o lume total diferită, oscilând între disciplină și haos. 

Epoca Steak House and Wine Bar - excelență și poezie

Epoca Steak House and Wine Bar este restaurantul unde descoperi la fiecare pas eleganța, frumusețea și cultura. Mâncarea preparată cu grijă și pasiune îl cucerește și pe cel mai aspru critic, demonstrând că Epoca este mai mult decât un simplu restaurant. Aș putea spune că este un loc de poveste.