Monday, 24 October 2016

Brânzeturi cum se...cuVin: Delaco și Banu MărăcineDuminică. Toamnă. Cer acoperit/posibil ploaie. Oare ce ar completa perfect această imagine? Un alt eveniment marca Brânzeturi cum se...cuVin: Delaco și Banu Mărăcine, organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro. Am ajuns în jurul orei 17 când ploaia dădea deja primele semne de viață. Așa că pentru început am făcut un tur al cramei, mai exact în Hrubă, ea fiind construită în 1984 printr-un procedeu unic în România-decopertarea terenului.
Am vizitat crama unde am descoperit o mică comoară-vinuri începând cu 1970 stăteau cuminți în Vinotecă și parcă ne ispiteau într-un mod cât mai misterios.


După vizită, a urmat degustarea de vin și brânzeturi. Ne-am așezat puțin înghețați pe scaune (vremea nu ținea deloc cu noi-ploua torențial). Așa că ce putea să fie mai perfect decât să ne încălzim simțurile cu vinurile: Sauvignon Blanc din 2008, Cabernet Sauvignon din 1997 și Fetească Neagră din 1988. Toate au fost acompaniate de brânzeturile de la Delaco. Astfel, asocierile între vinuri și brânzeturi au fost:
Sauvignon Blanc și Camembert
Cabernet Sauvignon și Grana Padano
Fetească Neagră și Cașcaval Afumat.
Dar degustarea nu s-a încheiat aici. A avut loc și o anumită surpriză: vinars Roua Plaiului (o informație nouă mai mult decât interesantă- a fost premiat cu medalia de argint în 1996 la Salonul Internațional de la Geneva) asociat cu ciocolată amăruie 99%.
Combinația mea preferată între vin și brânzeturi a fost cea de a treia Fetească Neagră de la Banu Mărăcine și Cașcaval afumat de la Delaco. S-a potrivit cel mai bine cu atmosfera de toamnă melancolică. Un vin tare, de 13%, de culoarea pasiunii care trezește la viață și cele mai leneșe ființe s-a asociat de minune cu cașcavalul afumat de la Delaco, cu a sa textură fermă, semitare și ușor sărat ne-a făcut  papile gustative să zâmbească de plăcere.
Vinul Fetească Neagră de la Banu Mărăcine l-aș descrie ca fiind misterios, cașcavalul afumat de la Delaco ca pe o încântare, iar combinația între cele două reprezentând o chemare
Să iubim cu pasiune viața!

No comments:

Post a Comment

Votăm pentru Europa!

Pe 26 mai 2019 au loc alegerile europarlamentare în România. Votăm pentru Europa!